Topstukken in perspectief

Topstukken in perspectief – van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie

In het Nationaal Archief is de tentoonstelling Topstukken in perspectief – van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie te zien. Aanleiding voor deze tentoonstelling is de verkiezing van het Plakkaat van Verlatinge tot het Pronkstuk van Nederland. Ook worden onder andere de Grondwet van Thorbecke, het scheidingsverdrag van België en Nederland, de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname en de abdicatie van koningin Beatrix getoond. Voor Topstukken in perspectief selecteerde het Nationaal Archief vijftien documenten die sinds jaar en dag als topstuk worden beschouwd. Maar wat maakt deze documenten zo bijzonder? Zijn het wel topstukken voor iedereen? En wat betekenen deze topstukken voor de samenleving van vandaag?

Bij Topstukken in perspectief wordt een afwisselend programma met debatten, lezingen, rondleidingen en theatervoorstellingen georganiseerd. Sprekers, acteurs en musici gaan op zoek naar een andere blik op de archiefstukken. Er is volop ruimte om in gesprek te gaan. Klik hier voor meer informatie. 

Bezoek tot en met 5 januari 2020 de tentoonstelling Topstukken in perspectief – van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie.