Voorbij

Face to Face - impressie tentoonstelling
Face to face

Wat hebben Mata Hari en Monica Lewinsky met elkaar gemeen? En wat verbindt Dries van Agt en Yasser Arafat met elkaar? Personen die op het eerste gezicht niet veel met elkaar delen, vertellen samen één verhaal. Laat je meeslepen door unieke portretfoto’s die in verrassende en spannende combinaties worden getoond. Van artiesten als Elvis Presley en André Hazes tot aan stijliconen Audrey Hepburn en Marilyn Monroe. Bijzondere archiefstukken en audioverhalen brengen de portretten tot leven.

De audioverhalen zijn geschreven en ingesproken door televisiemaker Wilfried de Jong, stadsdichter van Tilburg Onias Landveld en AudioCollectief SCHIK. In deze bijzondere verhalen geven de auteurs hun interpretatie van de verhalen achter de portretfoto’s.

Datum:
Tot 3 februari 2019

Ontwerp:
Kummer & Herrman

De tentoonstelling Face to Face is tot stand gekomen in samenwerking met Bas Vroege van Paradox.

Mede mogelijk gemaakt door:
Captains of History Acomo, Friesland Campina, Nationale Nederlanden, HEMA en Het Genootschap voor het Nationaal Archief.

De Wereld van de VOC

De VOC: de eerste multinational ter wereld. Opgericht in 1602, om handel te drijven in specerijen. Om maximale winsten te behalen, schrikt de VOC voor niets en niemand terug. Een bedrijf dat toen wereldwijd meer werknemers had dan welk bedrijf ook. Het Nationaal Archief bewaart een groot deel van de VOC-archieven. Een deel van de topstukken uit dit bijzondere archief stond centraal in de tentoonstelling De wereld van de VOC.

Datum:
24 februari 2017 tot en met 24 juni 2018

Ontwerp:
Guus van Geffen

Mede mogelijk gemaakt door:
Captains of History Acomo, Friesland Campina, Nationale Nederlanden en HEMA. Het Genootschap voor het Nationaal Archief, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Samenwerkende Maritieme Fondsen, Marinus Plantema Foundation, Engelbert van Bevervoorde-Van Heyst Fonds (Prins Bernhard Cultuurfonds), Christiaan G. van Anrooij Fonds (Prins Bernhard Cultuurfonds).

Impressie De Wereld van de VOC
Impressie Onderweg
Onderweg - Met de fotograaf op reis

Reizen en fotograferen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Fotografen leggen sinds de 19e eeuw de ontdekking van nieuwe werelden vast, documenteren gebieden die in verandering zijn en brengen exotische oorden in beeld.

Datum:
Van 8 september 2016 tot en met 8 januari 2017.

Ontwerp:
Trapped in Suburbia.

Mede mogelijk gemaakt door:
Captains of History Acomo, Friesland Campina, Nationale Nederlanden en HEMA. En het Genootschap voor het Nationaal Archief.
Thom Hoffman sprak de audiotour bij de tentoonstelling in.

3D tour

Een duik in je eigen reisfotoarchief met Terugkijken

24 uur met Willem - Koning van Nederland en België

De tentoonstelling 24 uur met Willem was opgebouwd rondom de koninklijke werkkamer in de jaren 1814 tot 1840. Zuinig, plichtsgetrouw en eigengereid, gooit koning Willem I alles in de strijd om zijn nieuwe koninkrijk in het zadel te helpen. Om dit te bereiken werkt hij 24 uur per dag.

Datum:
Van 28 augustus 2015 tot en met 17 juli 2016

Ontwerp:
Kinkorn, Tilburg.

Mede mogelijk gemaakt door:
Captain of History Acomo en de volgende partners en fondsen: Fonds 1818, BesteBuren, Nederlandse Spoorwegen, Stadsmuseum Gent en het Genootschap voor het Nationaal Archief.

3D tour

Impressie 24 uur met Willem
Impressie Blikvangers
Blikvangers - De grootste fotocollectie van Nederland

In het Nationaal Archief ligt het grootste fotoarchief van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 170 jaar. In de tentoonstelling Blikvangers was een deel van deze verrassende collectie voor het eerst te zien.

Datum:
Van 20 februari tot en met 12 juli 2015

Ontwerp:
DeVrijerVanDongen

Mede mogelijk gemaakt door:

  • Fondsen: Mondriaanfonds, VSBfonds, Zabawas, Lucas Ooms Fonds en Rijnja
  • Captains of History: Acomo en het Genootschap voor het Nationaal Archief.
Het geheugenpaleis - Met je hoofd in de archieven

De tentoonstelling Het geheugenpaleis nam de bezoeker mee langs 11 verhalen die elk een element van de Nederlandse geschiedenis belichtten. Elk verhaal had zijn eigen ruimte waarin niet alleen de originele foto's, kaarten en documenten centraal staan maar waar ook een kunstenaar zijn interpretatie van het verhaal gaf. 

Datum:
Van 17 oktober 2013 tot en met 4 januari 2015.

Ontwerp: 
Todd van Hulzen / Studio Louter.

Mede mogelijk gemaakt door:
Vfonds, het Mondriaan fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 1818, Zabawas, het kfHeinfonds, de J.E. Jurriaanse Stichting, de Morrenstichting en Het Genootschap voor het Nationaal Archief.

Awards:

  • Museums + Heritage Awards 2014
  • The Luigi Michelleti Award 2015 
Impressie Het geheugenpaleis