Dichtbij

Vind het nu

Nergens kom je dichterbij onze én jouw geschiedenis dan in het Nationaal Archief. Wat lang geleden lijkt komt ineens dichtbij als je onderzoek doet in onze archieven. Laat je inspireren door de zoektocht van onze ambassadeurs. En doe zelf onderzoek in onze studiezaal, of op onze website.

Noraly Beyer over Slavernij in Suriname
Leven in Slavernij

“Ik voelde liefde tussen mijn voormoeder en haar eigenaar” aldus voormalig nieuwslezeres en journaliste Noraly Beyer na onderzoek in de kortgeleden online gepubliceerde slavenregisters. Hierin zijn de mensen te vinden die tussen 1830 en 1863 in Suriname in slavernij leefden. Slaveneigenaren moesten de mensen die zij in bezit hadden registreren. Wie op zoek is naar informatie over zijn of haar Surinaamse voorouders of meer wil weten over het Surinaamse slavernijverleden kan nu in de online slavenregisters terecht.  

Watersnoodramp van 1953

Oud-minister van Verkeer en waterstaat en -Commissaris van de Koningin in Zeeland, Karla Peijs, maakte als kind de Watersnoodramp van 1953 zelf mee. Ze zag het water na het doorbreken van de Moerdijk op zich afkomen. “Een muur van water. Door die ramp ben ik me als geen andere bewust van de urgentie van onze eigen Deltawerken.” De ramp staat in haar geheugen gegrift.

De honderden online foto’s uit de collectie van het Nationaal Archief brengen de Watersnoodramp heel dichtbij.

Karla Peijs over de Watersnoodramp 1953
Tom de Kruif, over Aquasi Boachi
Twee Ashanti-prinsen

In 1837 krijgt koning Willem I twee prinsjes uit Afrika cadeau. Ze krijgen een Nederlandse opleiding maar ondervinden tijdens hun leven veel problemen door hun afkomst en huidskleur. Arthur Japin schreef het boek De zwarte met het witte hart over deze geschiedenis.

In het Nationaal Archief liggen brieven van Aquasi (Kwasi) Boachi, die na een studie tot mijningenieur wordt tegengewerkt in zijn carrière. Hij komt in Nederlands-Indië terecht als buitengewoon aspirant-ingenieur voor de Mijnen. Maar het was niet de bedoeling dat hij ooit als ingenieur zou werken. Zijn baas, Cornelius de Groot, zag in de Indische maatschappij geen plaats voor hem omdat Kwasi zwart was.

Plakkaat van Verlatinge als inspiratiebron

In het Plakkaat van Verlatinge uit 1581 wordt koning Filips II niet langer erkend als heer der Nederlanden. De Staten-Generaal bekrachtigen met het Plakkaat de afzetting van hun vorst. En ze proberen deze afzetting te rechtvaardigen. Sommigen noemen het Plakkaat de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland, de markering van de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden. 

Zowel nationaal als internationaal heeft het Plakkaat eeuwenlang als inspiratiebron gediend. Er zijn duidelijke inhoudelijke parallellen te vinden tussen de tekst van het Plakkaat en de Amerikaanse Declaration of Independance uit 1776. Het Plakkaat is een van de belangrijkste topstukken in de collectie van het Nationaal Archief. 

Erik Scherder over het Plakkaat van Verlatinge